۲۶ مهر ۱۳۸۵، ۸:۳۳

در گفتگو با مهر

تورج دريايي : هنوز نمي دانيم كه بايد در سنت ماند يا به تمدن جديد پيوست

تورج دريايي : هنوز نمي دانيم كه بايد در سنت ماند يا به تمدن جديد پيوست

تورج دريايي گفت : ايران به لحاظ تمدني و فرهنگي در قياس با ساير كشورهاي دنيا، كشوري استثنايي است و هيچ جايي را مثل آن نمي توان يافت. با اين وجود همچنان در اين پرسش گرفتاريم كه آيا بايد به گذشته مان بسنده كنيم و در سنت بمانيم يا به تمدن جديد بپيونديم ؟

دكتر تورج دريايي - استاد تاريخ فرهنگ عصر ساساني در دانشگاه كاليفرنيا آمريكا در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر، افزود : تاريخ بايد از شكل و صورت اسطوره اي خارج شده و به شكل علم عرضه شود. متاسفانه ما هميشه از منظر شاهنامه به تاريخ خود نگاه كرده ايم. مقصود من انكار اين نوع نگاه نيست بلكه مي بايست علاوه بر شاهنامه، تاريخي را هم كه دشمنان ايران نوشته اند خواند و به كليه ديدگاه ها به شكل علم نگاه كرد.

وي اضافه كرد : البته از اين امر واضح نمي توان گذشت كه به عنوان مثال كلمه ايران اولين بار در دوره ساسانيان استفاده شد و بسياري از باورها، انديشه ها، اسامي و حتي خلق و خوهاي امروز ما متاثر از آن دوره است. درواقع بسياري از زيربناهاي فكري و فرهنگي حال حاضر ما متعلق به گذشته اي بسيار دور است اما اين مساله دليلي بر عدم نقد و بازخواني گذشته تلقي نمي شود.

تورج دريايي، نقد را لازمه مطالعه و پژوهش تاريخ خواند و گفت : بسياري از منابع تاريخي ايران را يا خودمان هنوز نمي شناسيم و يا مصرانه نقدي بر آنها صورت نمي دهيم. نگاه بدون نقد به تاريخ است كه باعث مي شود تاريخ در مدارس و دانشگاه ها به عنوان پديده اي فسيلي و موزه اي ارائه شود.

نويسنده " تاريخ و فرهنگ ساساني " تصريح كرد : تاريخ را بايد با نگره هاي جديد به همگان آموخت. كتاب هاي درسي تاريخ ما همچنان متعلق به استاد پيرنيا و شصت سال گذشته است و كوچك ترين پويايي، تحرك و بازخواني در آن ديده نمي شود. بايد ياد بگيريم و به خود بقبولانيم كه حتي آثار دكتر زرين كوب را هم مي توان و مي بايست نقد كرد.

کد خبر 395208

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha